Graviditets Vecka 19

Då var det dags för vecka 19

I magen:

Talgkörtlarna producerar fosterfett (vernix) som täcker kroppen för att skydda den tunna huden från skrapsår och hudsprickor. I hjärnan bildas flera miljoner nervceller för barnets motorik. Det är de som sammankopplar hjärnan med musklerna. Ett resultat av det är att barnet nu kan göra medvetna rörelser, som att suga på tummen av egen vilja.

Knoppar som ska bli permanenta tänder börjar utvecklas under de redan formade mjölktänderna.

Det är vanligt att man känner fostrets rörelser i magen för första gången i vecka 18-20. Än känns det inte som sparkar och slag - snarare som fjärilar i magen.

 

vikt.JPG langd.JPG

260-280 gram

22 cm

Längden mäts från huvud till stjärt (CRL).

ultraljud vecka 19

Mamma:

Många kvinnor undrar om sex kan skada fostret när det har blivit lite större. Svaret är nej. Sex är inte skadligt för fostret under någon del av graviditeten, under förutsättning att du har en normal graviditet. Det betyder dock inte att du behöver ha sex. Många kvinnor känner att sexlusten avtar vid olika tidpunkter under graviditeten. Det beror på hormonförändringar, oro, trötthet med mera.

Partner:

Tänk på att avlasta din partner med sysslor i hemmet. Det blir viktigare allt efter som hon närmar sig förlossningen.

Mödravården:

Det är möjligt att göra en detaljerad ultraljudsundersökning från vecka 19. Om ni inte har gjort fostervattenprov eller moderkaksprov kan den detaljerade undersökningen bland annat ge svar på om det finns avvikelser. Ni fortsätter att gå på regelbundna kontroller på mödravårdscentralen ungefär var fjärde vecka fram till vecka 28.


Kommentarer
Postat av: Rebecca

:)

2009-12-23 @ 13:06:06
URL: http://rebeckhaam.blogg.se/
Postat av: Stefan

Trevlig blogg du har:)



God Jul & Gott Nytt År!

2009-12-23 @ 23:55:41
URL: http://funnyfarm.se
Postat av: Nilla

Får man fråga ifrån vilken sida dessa uppgifter kommer? Det var lite kul med just den där infon om vikt o längd som du har små ikoner för :)

kramen

2010-01-03 @ 17:19:12
URL: http://phernilla.bloggplatsen.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0