Graviditets Vecka 28


 

I magen:

Barnet lägger på sig mer fett och hjärnan fortsätter att utvecklas. Hittills har hjärnans yta varit ganska slät men nu börjar de karaktäristiska vecken att synas. Ögonfransarna börjar att utvecklas. Om det är en pojke börjar testiklarna att vandra ner mot pungen.

 

 

 

 

 

 

vikt.JPG langd.JPG

1.1-1.2 kg

32-33 cm

Längden mäts från huvud till fot.

Mamma:

Brösten kan börja läcka mjölk. Du kan använda bh-inlägg av ylle med lanolin. De är bättre än pappersinlägg.

Skriv gärna en önskelista inför förlossningen. I den kan du skriva hur du vill att din förlossning ska gå till. Vill du kanske lyssna på din favoritmusik när du föder? Eller är det så att du vill undvika vissa smärtlindringsmetoder?

Partner:

Ska ni köpa en ny barnvagn? Tänk på att de flesta affärer har 12 veckors leveranstid. Så ska ni köpa nytt är det dags att beställa nu.

Mödravården:

Från och med vecka 28 brukar besöken på mödravårdscentralen tätna. Från att du ha varit där en gång var fjärde vecka kommer du nu att besöka din barnmorska varannan vecka. Om du är omföderska och tidigare haft en problemfri graviditet kan besöken vara något glesare.

Om du är Rh-negativ tas ett blodprov för att se om det har bildats antikroppar mot Rh-positivt blod i ditt blod. Antikroppar kan bildas om du bär på ett Rh-positivt barn och ditt och barnets blod har blandats eller om ditt blod har blandats med ett Rh-positivt barns blod tidigare. Det kan ske vid en förlossning. Det är mycket sällsynt att förstföderskor får problem eftersom mammans och barnets blod i normala fall aldrig blandas. Antikroppar i ditt blod kan angripa barnets blodkroppar och förstöra dem. Det kan leda till svår blodbrist hos barnet. Om det inte behandlas kan barnet dö innan eller strax efter förlossningen. Numera får alla Rh-negativa kvinnor en serumspruta inom 72 timmar efter förlossningen för att förhindra att hon bildar antikroppar som kan angripa ett Rh-positivt barn vid en påföljande graviditet. Din barnmorska vet om du är Rh-negativ eller Rh-positiv eftersom det kontrolleras i början av graviditeten. Cirka 15 procent är Rh-negativa.


Kommentarer
Postat av: JEMPA!

SV: Åh, tack så mycket :) Jahaa, du ska ha en liten bebbe, vet du vad det blir för nåt? (tjej eller kille) :)

2010-02-24 @ 16:53:40
URL: http://jempsss.blogg.se/
Postat av: Mumlan

Och du snackar om fina jeans! Du har ju finaste bebismagen ju!!!



Tack för kommentaren... :-)

2010-02-24 @ 19:21:30
URL: http://itrim.bloggagratis.se
Postat av: JEMPA!

Jaha, oj då :) Dubbel lycka ;)

2010-02-24 @ 19:47:40
URL: http://jempsss.blogg.se/
Postat av: Emilie

Nu börjar the twins växa rejält där inne ;) Men du är fortfarande så fin och smal, magen är ju en fin kula men i övrigt.. haha!

Ja några miljonärer är vi inte direkt. Vi bara kände att vi ville så gärna så vi får ta oss råd helt enkelt.. man betalar ju inte hela resan förrän i början av juni så tills dess har vi sparat ihop pengar! Hade ju vart kul om vi alla kunde åka någon gång..

Pöss

2010-02-24 @ 20:01:42
URL: http://empaaa.blogg.se/
Postat av: MichellesMamma och nummer 2 påväg<3

ja de är jobbigt med de skiten. Men ja du har de inte lätt du heller ju jobbigt att ha sånt och bli sjukskriven så tidigt.. Men tänk så olika graviditeter kan vara även fast de är samma kropp man bär barnet/barnen i liksom.

Mysigt att kolla på de små igen ju :D



Aa det visste ja faktiskt inte att de var så med 2äggs.



hoppas ni haft en bra dag :D

2010-02-24 @ 20:55:57
URL: http://saramalmstrom.blogg.se/
Postat av: Sandra

Nej vad härligt :D

2010-02-24 @ 23:31:40
URL: http://saandraj.webblogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0