Vilken Natt!!

Runt 22 vaknar Lillfisen och är ledsen , fick lite välling i hopp om att somna om igen.Runt 23 skriker han igen låter allt mer hysteriskt plockar upp honom och lägger han i våran säng.Han ligger och skriker mamma och ajajaj.Efter ett litet tag lugnar han ner sig igen och vi försöker sova , iaf jag.Lillfis ligger och pratar o vevar vilt omkring sig så han får lägga sig i sin egen säng.Jag hinner halv somna innan skriket börjar igen denna gång ännu mer hysteriskt riktigt gallskrik , han skriker ajajaj.Blir galen av att inte veta vad som är fel!!!Tar in honom igen i våran säng där han ligger och skriker hysteriskt AJAJAJAJAJ.Han börjar ta sig om benen så jag anar att det är växtvärk.Försöker massera honom sjunga you name it.Men inget funka Lillfisen va helt förstörd!!!När klockan börjar närma sig 03 bestämmer jag mig för att ge honom alvedon , fast jag är lite anti att ge honom men vad sjutton skulle jag göra.Känns som 100 år innan alvedonen verkar men till sist är han lugn nog att lägga sig i sin säng.Somnar vela nån gång runt 04 snåret sen ringde klockan 5:45 men jag beslutade att Neo skulle få vara hemma idag så jag ringde till dagis och jobbet.Sen ringde jag älskling för att berätta vad som hänt under natten och som vanligt svara han inte...grrrr.Sen ringde jag mamma runt 6:20 hon sov visst...oops.Trodde att hon var vaken för att pappa skulle till jobbet man han hade visst åkt redan vid 5:45...sorry!Sen satte jag igång o googla om växtvärk.Kommer ihåg att jag hade det som liten , grym smärta vill jag lova.Stackars Lillfisen!!!Älskling ringde BVC där dom konstaterade att det var växtvärk Lillfisen fått!
Lite fakta:

Värk i benen på natten

Ett barn som är helt utan besvär på dagen men som vaknar på natten och har ont i benen kan ha växtvärk. Växtvärk är vanligast hos barn i förskoleåldern men kan förekomma ända upp till puberteten. Det är fortfarande oklart vad som orsakar växtvärk.


Ofarligt men påfrestande

Barn som har växtvärk får oftast ont i vaderna, låren eller knävecken. Värken kommer bara nattetid, sitter i båda benen och brukar vara i ett par timmar. Enstaka barn har besvär nästan varje natt, andra en gång i veckan eller mer sällan. Det kan variera från barn till barn hur kraftig värken är.

Även om barnet ibland kan ha mycket ont, är värken inte farlig. Däremot kan det vara påfrestande för både barn och föräldrar, eftersom nattsömnen blir störd.


Massage och värme kan lindra

Att massera benen kan lindra samtidigt som barnet blir tröstat av att ha någon hos sig. Värme kan också hjälpa. Ofta känns det skönt med ett par varma strumpor, benvärmare eller en filt runt benen.


Receptfria läkemedel

Om inte massage och värme hjälper kan man pröva att ge receptfria smärtstillande läkemedel. Det finns medicin som innehåller paracetamol, till exempel Alvedon eller Panodil, eller medicin som innehåller ibuprofen, till exempel Ipren och Ibumetin. Medicinen doseras efter barnets ålder och vikt. Läs noga anvisningarna på förpackningen.


Man kan behöva kontakta vården

Om värken inte ger med sig eller om värken kommer på dagen bör man kontakta vårdcentralen. Det gäller också om barnet får svårt att gå.


Manusförfattare

Margareta Cassel, sjuksköterska, Stockholm


Faktagranskare

Bertil Marklund, specialist i allmänmedicin, Vänersborg


Allt innehåll är också bearbetat, granskat och godkänt av redaktionen, den medicinske chefen och redaktionsrådet vid Sjukvårdsrådgivningen.se.



Sen lost som jag är skulle anmäla vård av sjukt barn men då låg tjänsten nere på nätet , alltid ska det vara nått som strular!Så jag fick ringa och anmäla men hon tycket att jag skulle försöka sen igen.Så vi får se hur det går.Sen vart det bara att försöka sova lättare sagt en gjort , va så himla övertrött.Men Lillfisen han snarka som aldrig för!
 
  
  
    
image123
  
  
  
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0