Graviditets Vecka 33




I magen:

Barnet kan nu skilja på ljus och mörker och pupillerna kan vidga och dra ihop sig. Precis som en nyfödd bebis sover barnet mestadels av tiden. Nu kan det till och med ha REM-sömn, det vill säga den delen av sömnen som man drömmer under. Barnets lungor är nästan helt färdigutvecklade och deras alveoler är täckta med surfactant som ska hjälpa barnet att andas när det är fött. Det samlar på sig fett som värmer och skyddar och barnet ökar en hel del i vikt under graviditetens sista veckor. Nu ligger det oftast i rätt ställning inför födseln, det vill säga med huvudet nedåt.

 

vikt.JPG langd.JPG

2-2.2 kg

43 cm

Längden mäts från huvud till fot.

Mamma:

Du kan känna små rytmiska ryckningar i livmodern. Det beror på att barnet hickar. Det sväljer fostervatten, kissar och tränar därmed matsmältningen.

Partner:

Kanske är det dags att ni sätter er tillsammans och gör en födelseplan. Skriv ner era önskningar om hur ni vill att födseln ska gå till. Kanske vill ni ha dämpad belysning, en viss förlossningsposition, musik eller vissa smärtlindringsmetoder. Men kom ihåg att det är just önskningar. Personalen kommer att försöka tillgodose dem så gott det går men det är inte alltid säkert att de kan det.

Mödravården:

Du fortsätter att besöka din mödravårdscentral varannan vecka. Ditt symfus-fundusmått är troligen mellan 29 och 34 centimeter. Vid den här tidpunkten brukar barnmorskan kontrollera om fostret ligger i rätt ställning, det vill säga med huvudet nedåt.

Om du oroar dig för förlossningen är det bra att du berättar det för barnmorskan. Ofta kan du och din partner få göra ett studiebesök på den förlossningsavdelning ni har tänkt föda på. Alla har dock inte möjlighet att ta emot studiebesök men då anordnas istället en informationsstund i en samlingslokal.


Kommentarer
Postat av: Sandra

okej, men det är ju jätte skönt för dig! jag förstår att det är tungt med två, det kan vara nog jobbigt med en i magen =)

blir det med snitt eller på vanligt vis? du behöver inte svara om du inte vill, jag är bara nyfiken av mig =)

2010-03-31 @ 15:31:42
URL: http://sassan86.blogg.se/
Postat av: mersiha

fin blogg :) vad gör du då?:)

2010-03-31 @ 15:31:56
URL: http://merissa.blogg.se/
Postat av: jenny

hejhej!

kika gärna in i min blogg & komentera & följ!

ha en bra kväll! :-)

kram /jenny

www.jjennybrostrom.blog.se

2010-03-31 @ 20:35:41
URL: http://jjennybrostrom.blogg.se/
Postat av: Anonym

hej, jeg vil si du har en kjempe fin blogg:D hôpar du kommer innom min blogg og kommenterar:D

2010-03-31 @ 23:02:16
URL: http://amandras.blogg.no
Postat av: Becca & baby

Åh, grattis till graviditeten :) Fick själv en son för 5 veckor sedan och saknar magen litegrann även om det är mysigt med bebisen här :)



Vad tycker storebror? ;)



Kram Becca & bebis.

2010-04-01 @ 17:15:17
URL: http://grrsexymama.blogg.se/
Postat av: Leonie<3

Shit vilken stor mage! :O

2010-04-01 @ 21:15:12
URL: http://leoniedrake.blogg.se/
Postat av: Emma

Jag måste säga också att jag känner mig enorm rent ut sagt när jag ser på dina bilder! Jag har ju som sagt bara en i magen men är mycket större. Å andra sidn säger dom ju att killen i magen är större än snittet plus att livmodern är stor så det är nog det. Men det är sjukt vilken skillnad det kan vara från preson till person. Din mage är iaf jättefin =)

/ Emma & mini-Me

2010-04-04 @ 16:51:39
URL: http://littletoddler.blogg.se/
Postat av: adriana

Så fin mage :)

2010-04-05 @ 01:47:56
URL: http://adrianasin.blogg.no
Postat av: Aliana - Gift 2-barns mamma! :)

Aw vad roligt med tvillingar! Nervöst? :)

2010-04-06 @ 18:17:47
URL: http://alianalohmeier.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0